Aanvullende informatie over barf

Wat je moet weten

Een gewaarschuwd mens telt voor twee : Het lijkt misschien (na het volgende te hebben gelezen) dat er dagelijks dingen mis gaan met het eten van botten. Dit is niet het geval. Er gaat gelukkig zelden iets mis. Maar, niets in het leven is helemaal zonder gevaar en het is belangrijk dat iedereen zich van mogelijke gevaren bewust is. Om op een verantwoorde en veilige wijze vleesbotten te kunnen voeren, kun je de volgende zaken in acht nemen:

Geef liever geen vleesbotten van grote dieren op de nuchtere maag aan beginnende versvlees-etende honden, niet iedere hond verteert deze goed. Uw hond dient eerst volledige kvv voeding te eten zónder problemen met ontlasting.

Als de ontlasting wit en zeer kalkachtig is, was de verhouding bot/vlees niet optimaal. Wees erop bedacht dat te kale of te harde botten obstipatie kunnen veroorzaken. Geef voortaan minder grote/minder kale botten. Op zich is een keertje witte ontlasting niet erg. Maar structureel witte/kalkachtige ontlasting betekent teveel bot of te weinig voeding.

Obstipatie: Als je hond de dag na het eten niet kan ontlasten: heb je teveel of te kaal bot gegeven. Laat de hond een dag vasten zodat het bot kan verteren. Het is niet de bedoeling dat een hond structureel moeilijk ontlast! Geef wat bio (olijf) olie door het vlees. Gebruik in geval van nood in overleg met een dierenarts een klisma om de hond te helpen bij het ontlasten.

Vleesbotten van grote dieren veroorzaken meer problemen met obstipatie dan vleesbotten van kleinere dieren. Botten van kleinere dieren zijn altijd zachter en makkelijker te verteren.

Geef aan uw beginnende bot-etende hond nooit vleesbotten zonder dat er toezicht is. Een
bot kan vast komen te zitten tussen de kiezen. Of nog erger, in de keel of luchtpijp schieten (zie dan Heimlich procedure hond ). Je moet erbij zijn om direct in de kunnen grijpen.

Maag/darmobstructie: Botten kunnen ook vast komen te zitten in het
spijsverteringskanaal. Wees daarop bedacht. Ga onmiddellijk naar de dierenarts indien je een obstructie vermoed. Symptomen van obstructie zijn: misselijkheid, steeds overgeven, niet goed kunnen ontlasten (er kunnen wel hele kleine beetjes ontlasting geloosd worden) en buikpijn. Weet dat bot op een röntgenfoto zichtbaar is. Een röntgenfoto kan in geval van nood dus duidelijkheid scheppen over of er een botobstructie
zit of niet.

Honden braken soms stukjes bot uit: Dit gaat vaak gepaard met geel slijm. Op zich niet iets om je ongerust over te maken. Wat niet verteerd kan worden, spuugt de hond uit. Een normale reactie van het lichaam.

Bron. Lotgering.nl


Dogs are not our whole life

but they make our life whole