Waarom zou u uw hond eigenlijk vers vlees geven? Daarvoor gaan we terug naar de voorouder van de hond; de wolf. Omdat het spijsverteringskanaal van de wolf kort is en de wolf het gebit van een vleeseter heeft, wordt de wolf gezien als een carnivoor. Als we de binnenkant, oftewel de anatomie, van de wolf en de hond vergelijken, dan komen die voor 99,9% overeen. Derhalve moeten we ook onze hond tot de vleeseters rekenen. Door de eeuwen heen is de buitenkant veel veranderd, maar de binnenkant nog hetzelfde als van de wolf. Gezien deze feiten ligt het voor de hand om het dieet van de wolf zoveel mogelijk voor de hond na te bootsen. Dat houdt in dat vlees rauw gegeven wordt, aangezien een wolf zijn prooi vanzelfsprekend ook rauw eet. Door het vlees rauw te geven gaan er geen waardevolle voedingsstoffen verloren. Snacks en Barf worden ook rauw gegeven, omdat bot gaat splinteren als het verhit wordt.
Naast het feit dat honden vers vlees heel lekker zullen vinden, zijn er ook voordelen voor de gezondheid van uw viervoeter:
Vanzelfsprekend komt het bovenstaande het best tot uiting als u 100% vleesvoeding geeft.
Er zijn mensen die ervoor kiezen om hun hond vers vlees en hondenbrokken te geven. Wij raden dit niet aan, omdat voor de vertering van vlees, een andere samenstelling van het maagsap en darmflora nodig zijn. Uw hond kan last krijgen van buikpijn en maagzuur. Het is een kwestie van uitproberen of uw hond tegen het afwisselen van brok en vlees bestand is. Mocht u toch ook brokken willen geven, dan is het aan te bevelen om een graanvrije brok te kiezen. De vertering van de brokken is dan wat makkelijker voor uw hond. Voorbeelden van goede graanvrije brokken zijn o.a.: Orijen, Ziwi Peak, Acana, Taste of the wild, Wolfsblut.
Belangrijk is dat u geen vlees en brokken bij dezelfde maaltijd voert; dat is voor uw hond niet goed. Als u er toch voor kiest brokken te blijven voeren, geef dan een dag volledig vlees en een dag volledig brokken of laat minimaal 8 uur tijd tussen de vleesmaaltijd en brokmaaltijd.
Een goede brok bevat:
Nadelen Brokken:
Om een brok te kunnen maken moeten alle bestanddelen op hoge temperaturen verhit worden.
Hierdoor verliezen zij hun natuurlijke vitaminen en mineralen die er later kunstmatig aan
worden toegevoegd.
Om de houdbaarheid te verhogen en het ranzig worden van vetten tegen te gaan, wordt de brok
gecompleteerd met antioxidanten en conserveringsmiddelen. Afhankelijk van de kwaliteit van
dit hondenvoer is deze toevoeging natuurlijk of kunstmatig.
Het bestanddeel wat het meeste voorkomt wordt als eerste genoemd. Begint de lijst met granen,
dan praat je niet over een hoogwaardig voer. Een kwalitatief goed hondenvoer heeft als eerste
ingrediënt minstens een dierlijk eiwit staan maar bij voorkeur verschillende soorten.
Is het tweede bestanddeel ook geen dierlijk eiwit (bijvoorbeeld plantaardig bijproduct) dan
moet je dit voer echt niet aan jouw hond geven. Ook niet als elders op het etiket iets dierlijks
vermeld staat, bijvoorbeeld dierlijke bijproducten. Dat is namelijk afval zoals kippenveren,
snavels, etc. (bron: Lotgering.nl)
Op vakantie en de hond gaat mee.
Er zijn verschillende mogelijkheden, wij hebben ze voor u uitgezocht. Kijk op de pagina 'Vakantie' wat de alternatieven kunnen zijn in de vakantie.