De Hond

Waarom vlees

Waarom zou u uw hond eigenlijk vers vlees geven? Daarvoor gaan we terug naar de voorouder van de hond; de wolf. Omdat het spijsverteringskanaal van de wolf kort is en de wolf het gebit van een vleeseter heeft, wordt de wolf gezien als een carnivoor. Als we de binnenkant, oftewel de anatomie, van de wolf en de hond vergelijken, dan komen die voor 99,9% overeen. Derhalve moeten we ook onze hond tot de vleeseters rekenen. Door de eeuwen heen is de buitenkant veel veranderd, maar de binnenkant nog hetzelfde als van de wolf. Gezien deze feiten ligt het voor de hand om het dieet van de wolf zoveel mogelijk voor de hond na te bootsen. Dat houdt in dat vlees rauw gegeven wordt, aangezien een wolf zijn prooi vanzelfsprekend ook rauw eet. Door het vlees rauw te geven gaan er geen waardevolle voedingsstoffen verloren. Snacks en Barf worden ook rauw gegeven, omdat bot gaat splinteren als het verhit wordt.

Naast het feit dat honden vers vlees heel lekker zullen vinden, zijn er ook voordelen voor de gezondheid van uw viervoeter:

 • Het voeren van vers vlees is minder belastend voor de spijsvertering, mits er niet overmatig gevoerd wordt
 • Het kan helpen bij het voorkomen of aanpakken van gewrichtsproblemen, voedselallergie├źn, huidproblemen en ouderdoms-klachten
 • Minimale belasting van de organen door minder afvalstoffen
 • De hond krijgt door zuurder maagsap een betere bescherming tegen parasieten en ziektes
 • Vachtverbetering, minder vieze geurtjes, minder ontlasting, minder kans op anaalklierproblemen

Vanzelfsprekend komt het bovenstaande het best tot uiting als u 100% vleesvoeding geeft.

Overstappen naar rauw vlees

Om de overstap te maken van brokken/blikvoer naar vers vlees geeft u in de avond de laatste brokken, de volgende ochtend kunt u de hond voor het eerst vers vlees geven. Bereken de hoeveelheid vlees die de hond mag hebben voor een dag. Geef de eerste dag gedurende de dag kleine hoeveelheden vlees. Als dat goed gaat geeft u meer vlees per keer. De tweede of derde dag geeft u 2-3 maaltijden. Gaat dat goed geeft u 1-2 maaltijden. De meeste honden zullen op deze manier geen/weinig  problemen ervaren. U dient wel rekening te houden met een omschakelperiode van 2 weken. Het kan voorkomen dat uw hond diarree krijgt of overgeeft. Dit is vervelend maar niet ernstig. Als uw hond diarree krijgt helpt het niet als u het voer kookt, of de hond rijst erbij geeft. Als uw hond overgeeft, dan eet de hond meestal het uitgebraakte vlees weer op. Dit is geen probleem. Het is belangrijk dat het lichaam de kans krijgt rauw vlees te gaan verteren en dit heeft tijd nodig. Het maagsap en de darmflora moeten zich aanpassen aan de vertering van vlees.

Rauw vlees & brokken

Er zijn mensen die ervoor kiezen om hun hond vers vlees en hondenbrokken te geven. Wij raden dit niet aan, omdat voor de vertering van vlees, een andere samenstelling van het maagsap en darmflora nodig zijn. Uw hond kan last krijgen van buikpijn en maagzuur. Het is een kwestie van uitproberen of uw hond tegen het afwisselen van brok en vlees bestand is. Mocht u toch ook brokken willen geven, dan is het aan te bevelen om een graanvrije brok te kiezen. De vertering van de brokken is dan wat makkelijker voor uw hond. Voorbeelden van goede graanvrije brokken zijn o.a.: Orijen, Ziwi Peak, Acana, Taste of the wild, Wolfsblut.

Belangrijk is dat u geen vlees en brokken bij dezelfde maaltijd voert; dat is voor uw hond niet goed. Als u er toch voor kiest brokken te blijven voeren, geef dan een dag volledig vlees en een dag volledig brokken of laat minimaal 8 uur tijd tussen de vleesmaaltijd en brokmaaltijd.

Brokken

Wat moet je weten en Waar let je op

Een goede brok bevat:

 • Dierlijk eiwit
 • Weinig koolhydraten
 • Geen geur-,kleur- of smaakstoffe(o.a. E621), conserveermiddelen en antioxydanten(E320,321,310,324)
 • Geen of heel weinig plantaardig vet, dierlijk vet kan wel
 • Bijprodukten die omschreven staan, anders zijn het meestal bijprodukten uit de voedingsindustrie of vleesverwerkingsindustrie zoals sojaschroot, kippenveren, snavels e.d.
 • Geen melkprodukten
 • Geen suiker
 • Geen soja en/of gluten

Nadelen Brokken:
Om een brok te kunnen maken moeten alle bestanddelen op hoge temperaturen verhit worden.
Hierdoor verliezen zij hun natuurlijke vitaminen en mineralen die er later kunstmatig aan
worden toegevoegd.
Om de houdbaarheid te verhogen en het ranzig worden van vetten tegen te gaan, wordt de brok
gecompleteerd met antioxidanten en conserveringsmiddelen. Afhankelijk van de kwaliteit van
dit hondenvoer is deze toevoeging natuurlijk of kunstmatig.
Het bestanddeel wat het meeste voorkomt wordt als eerste genoemd. Begint de lijst met granen,
dan praat je niet over een hoogwaardig voer. Een kwalitatief goed hondenvoer heeft als eerste
ingredi├źnt minstens een dierlijk eiwit staan maar bij voorkeur verschillende soorten.
Is het tweede bestanddeel ook geen dierlijk eiwit (bijvoorbeeld plantaardig bijproduct) dan
moet je dit voer echt niet aan jouw hond geven. Ook niet als elders op het etiket iets dierlijks
vermeld staat, bijvoorbeeld dierlijke bijproducten. Dat is namelijk afval zoals kippenveren,
snavels, etc. (bron: Lotgering.nl)

Op vakantie en de hond gaat mee.

Er zijn verschillende mogelijkheden, wij hebben ze voor u uitgezocht. Kijk op de pagina 'Vakantie' wat de alternatieven kunnen zijn in de vakantie.


A dog is the only thing on earth

that loves you more

than he loves himself