Op vakantie

Wat zijn de mogelijkheden

Kvv
Tegenwoordig zijn er als je in Nederland een heleboel verkooppunten waar je rauw vlees kunt halen. Ook in de supermarkten is tegenwoordig rauw vlees te verkrijgen (Rodi en Smuldier). Ook in Belgie en Duitsland zijn er verkooppunten. 

Hondenworsten / gestoomd voer (gesteriliseerd)
Door het vlees 120 graden te verhitten worden bacterien gedood en kan het vlees buiten de koeling bewaard worden zolang de verpakking dicht is. Na openen nog 3-4 dagen houdbaar in de koelkast. Omdat er mineralen en vitamines toegevoegd worden is het een compleet voer. Meestal zit er rijst bij. Als je hond geen granenallergie heeft is dat geen probleem.  Van dit voer heeft je hond ong. 2,5% van het lichaamsgewicht per dag nodig. Merken: Ropadag Take Away en Carnis zonder graan, Carnivoer, Renske en Energique met rijst.

Gevriesdroogd voer
Dit is rauw voer, maar zonder vocht. Het lijkt het meest op het rauw vlees. Het is een duur produkt, omdat vriesdrogen duur is ( voor een hond van 10 kg € 2,00 - 6,00 per dag). Enzymen, eiwitstructuur, geur, smaak en de meeste voedingsstoffen blijven behouden. Doordat het vocht eruit gehaald is, is het houdbaar buiten de koelkast, is het licht, is het lang houdbaar, heeft het minder volume en hoef je er weinig van te voeren.K9 Natural en Orijen Freeze Dried zijn gevriesdroogd voer. 

Luchtgedroogd voer
Het vlees wordt op relatief lage temperaturen gedroogd waardoor de meeste voedingsstoffen in het vlees bewaard blijven mits de temperatuur niet hoger is dan 40 graden blijft het eiwit rauw. Doordat de temperatuur hoger ligt dan bij gevriesdroogd voer gaan er meer voedingsstoffen verloren. Er worden vitamines, mineralen en een calciumsupplement toegevoegd. Het produkt bevat geen granen. Luchtgedroogd voer blijft desondanks een goed alternatief voor rauw vlees gedurende de vakantie. Luchtgedroogd voer wordt aangeboden door Ziwi Peak. Als uw hond 500 gram rauw vlees per dag krijgt, dan voert u 160 gr Ziwi Peak per dag, de kosten zijn dan ca. € 5,00 per dag. U kunt ook zelf vlees drogen met behulp van een droogoven.

Zelf samenstellen
In ieder land kun je vleesprodukten kopen. Zoek in de supermarkt naar geschikt vlees en probeer verschillende soorten vlees af te wisselen. Bij slagers kun je natuurlijk ook terecht. Als je alleen vlees zonder bot kunt vinden of wilt voeren dan kun je eierschalen geven als calciumbron. Het is wel handig om voordat je weggaat even uit te zoeken hoe verschillende produkten/diersoorten heten in de betreffende taal, dat maakt het zoeken naar het juiste produkt in een supermarkt gemakkelijker.

Blikvoer
U kunt blikvoer geven in de  vakantie. Er is een ruime keus, maar eveneens is er een heleboel kwalitietsverschil. Verdiep u goed in wat een goede kwaliteit blikvoer is. Belangrijk is dat de ingredienten gespecificeerd op het etiket vermeld staan. Een nadeel van blikvoer is dat er veel vocht in zit, waardoor je er veel van nodig hebt en dus veel blikken mee moet nemen. Voorbeelden van goed blikvoer: Carnilove, Taste of the wild, Wolfsblut, Natural Greatness

Brokken
Brokken zijn de minst gezonde keus, omdat aan brokken altijd koolhydraten zijn toegevoegd en de ingrediënten het meest bewerkt zijn. Daarnaast zijn er meer synthetische stoffen aan toegevoegd, omdat er meer voedingsstoffen verloren gaan tijdens het proces en om de brokken goed te houden. Kies je voor een brok, kies dan het liefst voor een brok met relatief weinig koolhydraten. Merken met goede brokken zijn: Orijen, Acana, Applaws, Taste of the Wild en Wolfsblut.

Dogs are not our whole life

but they make our life whole