Op vakantie

Wat zijn de mogelijkheden

Kvv
Tegenwoordig zijn er als je in Nederland een heleboel verkooppunten waar je rauw vlees kunt halen. Ook in de supermarkten is tegenwoordig rauw vlees te verkrijgen (Rodi en Smuldier). Ook in Belgie en Duitsland zijn er verkooppunten. 

Hondenworsten / gestoomd voer (gesteriliseerd)
Door het vlees 120 graden te verhitten worden bacterien gedood en kan het vlees buiten de koeling bewaard worden zolang de verpakking dicht is. Na openen nog 3-4 dagen houdbaar in de koelkast. Omdat er mineralen en vitamines toegevoegd worden is het een compleet voer. Meestal zit er rijst bij. Als je hond geen granenallergie heeft is dat geen probleem.  Van dit voer heeft je hond ong. 2,5% van het lichaamsgewicht per dag nodig. Merken: Ropadag Take Away en Carnis zonder graan, Carnivoer, Renske en Energique met rijst.

Gevriesdroogd voer
Dit is rauw voer, maar zonder vocht. Het lijkt het meest op het rauw vlees. Het is een duur produkt, omdat vriesdrogen duur is ( voor een hond van 10 kg € 2,00 - 6,00 per dag). Enzymen, eiwitstructuur, geur, smaak en de meeste voedingsstoffen blijven behouden. Doordat het vocht eruit gehaald is, is het houdbaar buiten de koelkast, is het licht, is het lang houdbaar, heeft het minder volume en hoef je er weinig van te voeren.                 K9 Natural en Orijen Freeze Dried zijn gevriesdroogd voer. 

Luchtgedroogd voer
Het vlees wordt op relatief lage temperaturen gedroogd waardoor de meeste voedingsstoffen in het vlees bewaard blijven mits de temperatuur niet hoger is dan 40 graden blijft het eiwit rauw. Doordat de temperatuur hoger ligt dan bij gevriesdroogd voer gaan er meer voedingsstoffen verloren. Er worden vitamines, mineralen en een calciumsupplement toegevoegd. Het produkt bevat geen granen. Luchtgedroogd voer blijft desondanks een goed alternatief voor rauw vlees gedurende de vakantie. Luchtgedroogd voer wordt aangeboden door Ziwi Peak. Als uw hond 500 gram rauw vlees per dag krijgt, dan voert u 160 gr Ziwi Peak per dag, de kosten zijn dan ca. € 5,00 per dag. U kunt ook zelf vlees drogen met behulp van een droogoven.

Zelf samenstellen
In ieder land kun je vleesprodukten kopen. Zoek in de supermarkt naar geschikt vlees en probeer verschillende soorten vlees af te wisselen. Bij slagers kun je natuurlijk ook terecht. Als je alleen vlees zonder bot kunt vinden of wilt voeren dan kun je eierschalen geven als calciumbron. Het is wel handig om voordat je weggaat even uit te zoeken hoe verschillende produkten/diersoorten heten in de betreffende taal, dat maakt het zoeken naar het juiste produkt in een supermarkt gemakkelijker.

Blikvoer
U kunt blikvoer geven in de  vakantie. Er is een ruime keus, maar eveneens is er een heleboel kwalitietsverschil. Verdiep u goed in wat een goede kwaliteit blikvoer is. Belangrijk is dat de ingredienten gespecificeerd op het etiket vermeld staan. Een nadeel van blikvoer is dat er veel vocht in zit, waardoor je er veel van nodig hebt en dus veel blikken mee moet nemen. Voorbeelden van goed blikvoer: Carnilove, Taste of the wild, Wolfsblut, Natural Greatness

Brokken
Brokken zijn de minst gezonde keus, omdat aan brokken altijd koolhydraten zijn toegevoegd en de ingrediënten het meest bewerkt zijn. Daarnaast zijn er meer synthetische stoffen aan toegevoegd, omdat er meer voedingsstoffen verloren gaan tijdens het proces en om de brokken goed te houden. Kies je voor een brok, kies dan het liefst voor een brok met relatief weinig koolhydraten. Merken met goede brokken zijn: Orijen, Acana, Applaws, Taste of the Wild en Wolfsblut.

Aanvullende informatie over barf

Wat je moet weten

Een gewaarschuwd mens telt voor twee : Het lijkt misschien (na het volgende te hebben gelezen) dat er dagelijks dingen mis gaan met het eten van botten. Dit is niet het geval. Er gaat gelukkig zelden iets mis. Maar, niets in het leven is helemaal zonder gevaar en het is belangrijk dat iedereen zich van mogelijke gevaren bewust is. Om op een verantwoorde en veilige wijze vleesbotten te kunnen voeren, kun je de volgende zaken in acht nemen:

Geef liever geen vleesbotten van grote dieren op de nuchtere maag aan beginnende versvlees-etende honden, niet iedere hond verteert deze goed. Uw hond dient eerst volledige kvv voeding te eten zónder problemen met ontlasting.

Als de ontlasting wit en zeer kalkachtig is, was de verhouding bot/vlees niet optimaal. Wees erop bedacht dat te kale of te harde botten obstipatie kunnen veroorzaken. Geef voortaan minder grote/minder kale botten. Op zich is een keertje witte ontlasting niet erg. Maar structureel witte/kalkachtige ontlasting betekent teveel bot of te weinig voeding.

Obstipatie: Als je hond de dag na het eten niet kan ontlasten: heb je teveel of te kaal bot gegeven. Laat de hond een dag vasten zodat het bot kan verteren. Het is niet de bedoeling dat een hond structureel moeilijk ontlast! Geef wat bio (olijf) olie door het vlees. Gebruik in geval van nood in overleg met een dierenarts een klisma om de hond te helpen bij het ontlasten.

Vleesbotten van grote dieren veroorzaken meer problemen met obstipatie dan vleesbotten van kleinere dieren. Botten van kleinere dieren zijn altijd zachter en makkelijker te verteren.

Geef aan uw beginnende bot-etende hond nooit vleesbotten zonder dat er toezicht is. Een
bot kan vast komen te zitten tussen de kiezen. Of nog erger, in de keel of luchtpijp schieten (zie dan Heimlich procedure hond ). Je moet erbij zijn om direct in de kunnen grijpen.

Maag/darmobstructie: Botten kunnen ook vast komen te zitten in het
spijsverteringskanaal. Wees daarop bedacht. Ga onmiddellijk naar de dierenarts indien je een obstructie vermoed. Symptomen van obstructie zijn: misselijkheid, steeds overgeven, niet goed kunnen ontlasten (er kunnen wel hele kleine beetjes ontlasting geloosd worden) en buikpijn. Weet dat bot op een röntgenfoto zichtbaar is. Een röntgenfoto kan in geval van nood dus duidelijkheid scheppen over of er een botobstructie
zit of niet.

Honden braken soms stukjes bot uit: Dit gaat vaak gepaard met geel slijm. Op zich niet iets om je ongerust over te maken. Wat niet verteerd kan worden, spuugt de hond uit. Een normale reactie van het lichaam.

Bron. Lotgering.nlDogs are not our whole life

but they make our life whole